Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΙΑ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΙΟ ΠΕΤΜΕΖΑ

ΜΕΤΆΦΡΑΣΗ


Kυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Διεθνούς Ιδρύματος ‘’Γ.Κουτσοχέ ρα-Λ.Στρέφη ‘’του 2010 νέο βιβλίο του διεθνούς ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά το εκτο κατά σειρά’’Γιάννης Κουτσοχέρας,ο ηθοπλάστης διανοούμενος της πολιτικής συνείδησης’’
Το βιβλίο ως αποτέλεσμα μελέτης και ερευνας του Λεόντιου Πετμεζά παραθέτει γόνιμα στοιχεία από το ειδικό βάρος της γήινης στόφας του γνωστού διανοούμενου. Με πειστικότητα και ανάταση οικουμενισμού ο συγγραφέας διατυπώνει επαρκώς μια γνώμη για συναρτήσεις, επαληθεύ σεις και αναλύσεις με ωστόσο ορθολογικές προσβάσεις. Πρόκειται για μια σχηματοποίηση, για μια ενατένιση και επανατένιση που δεν μεταβά λει τον αρχικό ιστό αλλά συντάσεται σε ένα κρεσέντο ανασυγκρότησης με ανάλογες λύσεις. Η πρόσληψη της πραγματικότητας του ποιητή εδώ συμπορεύεται σε μέγιστο βαθμό με την ανάγκη της ερμηνείας σε συνθή κες διερμήνευσης. Στη διάκεια του διάβασματος ο αναγνώστης αφομοιώ νει και αποκομίζει τη μαγεία της θεματολογίας του βιβλίου και καταλα βαίνει πως λειτουργεί κάθε τι . Ειδικά αντιλαμβάνεται γιατί στη διάρκεια της διευθέτησης και της διεργασίας όσων επιτελεί στη ζωή του ο ποιητής τα πάντα ανατρέπονται επιφυλάσσοντας εκπλήξεις .
Ο ακατάπαυστος συνειρμός της ενέργειας και της μεταλλαγής από το χρόνο και τον τόπο, η εξερεύνηση σε βάθος των στοιχείων και η δυνατότητα επίγνωσης της διαδικασίας διανοητικής επικοινωνίας και αφήγησης εμψυχώνει κάθε πρόταση του συγγραφέα. Θεματολογικά ασκεί μεγάλη έλξη επάνω της η πρωτότυπη φιγούρα του ανθρώπου Γιάννη Κουτσοχέρα που ζει μέσα σε ιστορικές ,μεταφυσικές ή άλλες διαστάσεις θεωρώντας ωστόσο την διαδικασία καταγραφής ως βάση σ’ ένα περιβάλλον από το οποίο αισθάνεται μια έντονη αποστασιοποίηση. Στην περίπτωσή του η ποιητική δημιουργία γίνεται μέρος ενός παραμυθιού της σύγχρονης αφήγησης και των ορισμών της καθώς, έχοντας περάσει από διαφορετικά μεταξύ τους στάδια κατάληξε σε ένα συγκεκριμένο τρόπο διεξαγωγής. Η πλούσια άλλωστε ευρηματικότητα του Λεόντιου Πετμεζά στο στήσιμο του βιβλόυ αναπτύσσει μια επικοινωνία και ένα συνεχή ατέλειωτο διάλογο με το χαρακτήρα του κάθε αναγνώστη. Αναμφίβολα προσεγγίζει πολλαπλά νοήματα που θυμίζουν παρατακτικές παραστάσεις, τονισμένες σε κύκλους όπου η παρουσία της έρευνας απεικονίζει τη ζωντάνια κάθε ειδώλου .


Κάτια Βελώνια -Dardano
Kαθηγήτρια Καλών Τεχνών-Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου