Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΙΟ ΠΕΤΜΕΖΑ

Kυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Διεθνούς Ιδρύματος ‘’Γ.Κουτσοχέρα-Λ.Στρέφη’’ του 2010 νέο βιβλίο του διαπρεπούς ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά το εκτο κατά σειρά’’Γιάννης Κουτσοχέρας,ο ηθοπλάστης διανοούμενος της πολιτικής συνείδησης’’
Η επιλογή της ανθρώπινης κλίμακας από το συγγραφέα είναι ενδεικτική και για το είδος των διαστάσεων και των απαιτήσεων . Το βιβλίο αυτοαμυνόμενο δεν αποτελεί βιογραφία αλλά με φίνες εντάσεις και στοιχεία εμπεριέχει κάθε τι που ενορχηστρώνει, και περικλείνει τη σοβαρότητα της ενατένησης. Με ιδιαίτερες υφέσεις κατορθώνει να καταγράψει και να αποδώσει αναπόσπαστα ένα μοναδικό διακοσμητικό φουτουρισμό με αξεπέραστη πρωτοπορία. Το ύφος του Λεόντιου Πετμεζά ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας ενασχόλησης λειτουργεί σαν εργαλείο με συνδρομή στη μορφολογική μέθη των επεμβάσεων. Η εμπεριστατωμένη μορφή της γραφής της επιτρέπει στην χρωματική τονικότητα να διατρέχει εννοιολογικές καλλύψεις.
Στην απόλυτη αποκάλυψη της παρεπιδημεί έντονα μια προέκταση που συνυπάρχει με την αίσθηση του ορατού και του ονειρικού αποτελέσματος. Η συνειδητή γνώση του συγγραφέα εμφανίζει συχνά ένα ακόμη άγνωστο μέρος ψυχής της. Χωρίς να κρύβει το βάθος αφήνει να αναδυθούν στη βάση της κάθε επιφάνειας μορφές παρορμήσεων και των αλλεπάλληλων εσωτερικών φωνών. Επιτελεί μία επικοινωνία άλλοτε συμβολική και άλλοτε αφηρημένη ανάμεσα στο συνειδητό και το ασυνείδητο. Οι νοητικές εικόνες της περιγραφής της πορείας του Γιάννη Κουστοχέρα ωθούμενες από κάποιο ερέθισμα μορφοποιούνται στη διάσταση της πραγματικότητας που παίρνει χρώμα και χροιά από το συναίσθημα. Αυτή η κατάσταση τη στιγμή της σύλληψης γίνεται μαγική, μεταφέροντας κινούμενους κόσμους με θεματογραφικές απεικονίσεις. Σε κάθε κεφάλαιο με θαυμαστό και φευγαλέο τρόπο μέσα από τις διαθλημένες ακτίνες παρακολουθούμε την κίνηση που αιχμαλωτίζει ένα κυρίαρχο αίτημα. Αποτελεί επίτευγμα λαξευμένο από τις ταλαντώσεις συνειρμών που απαντούν σε ρυθμικούς βηματισμούς επηρεασμένους από την σκιαγράφηση, την λυρική ονειροπόληση, τον ρεαλισμό, την πεζότητα και το λόγο. Η τεχνική του Λεόντιου Πετμεζά επιβεβαιώνει την ύπαρξη της φόρμουλας και την σημασία της αποφασιστικής παρόρμησης στην οποία η πηγή της έμπνευσης εμψυχώνει τον αναγνώστη.

ΡLAMEN BOMEN
Kαθηγητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου