Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΕΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΟΝΤΙΟ ΠΕΤΜΕΖΑ


Από τις 30 Σεπτεμβρίου εως τις 8 Οκτωβρίου 2010 διαρκεί η νέα μεγαλειώδης έκθεση με τη συμμετοχή Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών που επιμελήθηκε η διακεκριμένη εικαστική δημιουργός και επιμελήτρια εκθέσεων Αthina-Κοτσώνη Συνετού στο χώρο του Μορφωτικού Κέντρου της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Αθήνα.
Στην έκθεση παρουσιάζουν τις εμπνευσμένες καταθέσεις τους οι :ATHINA ΚΟΤΣΩΝΗ-ΣΥΝΕΤΟΥ,ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ,ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ,ΑΙΚΑΤΕΡΙΝ...Η ΓΙΑΖΙΤΖΟΓΛΟΥ,ΣΜΑΡΑΓΔΗ ΔΙΑΛΕΤΟΥ,ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ,ΖΑΚΛΗΝ ΔΕΛΑΣΟΥΛΑ,ΔΩΡΟΘΕΑ ΑΜΕΝΤΑ ,ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΤΖΗ,ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΥΡΤΕΛΗ,ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΜΠΡΟΥ,ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΝΤΟΥΔΗ,ΗΛΙΑΝΑ ΝΟΕΑ,ΠΟΠΗ ΠΑΠΑΔΑ,ΜΑΡΙΑ ΠΛΑΓΙΑΝΑΚΟΥ,ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ,ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΓΚΑΝΟΥ και ΜΑρια ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ.
Ο Ιστορικός Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που θα προσεγγίσει θεωρητικά την έκθεση τη βραδιά των εγκαινείων επισημαίνει:
''Η εικαστική διαπραγμάτευση στην έκθεση με αναφορά το Μ.Αλέξανδρο και την Αλεξάνδρεια με ποιητική απόδοση και αδεία κατευθύνει και σηματοδοτεί αρμονικά τα ενορατικά τοπία των δημιουργών προς τα αναμενόμενα εκπονημένα των ιδεογραμικών αντανακλάσεων.Η απόλυτη τεχνοτροπία τους συγκινεί.
Πρόκειται για μια στέρεα δομημένη, πρωτότυπη εικόνα που παρέχουν με συλλήψεις που ιστορούν συνδυασμούς με περισσή χάρη φιλτραρισμένους από αέναο φως. Κινούμενοι σύμφωνα με διαφορετικές τάσεις στις εικαστικές καταθέσεις μέσα από καθαρά εννοιακά συμπλέγματα ονοματογραφουν και υπερασπίζονται με διακριτικότητα και ευφρόσυνη συνέπεια την αποτύπωση του φυσικού δρώμενου. Οι συμβολικές απεικονίσεις τους στη σύγχρονη ζωγραφική αποτελούν ένα καινούργιο μοτίβο. Στη περίπτωση αυτή ο θεατής αντιμετωπίζει την δραστηριότητα του σχεδίου που με αισθαντικότητα απαράμιλλη απορρέει σαν διάθεση για απόψεις και θέματα που τον αγγίζουν. Οι σωματογραφίες και οι νεφελογραφίες λειτουργούν ως σύνδεσμος του ανθρώπου με το εξωτερικό περιβάλλον. Ο ευαίσθητος τομέας της εντρύφυσης διακατέχεται από μια άριστη γνώση και άποψη για την εικαστική γραφή που αναντίρρητα παρουσιάζει πρωτογενείς αποκαλυπτικές παρεμβάσεις, με ακρίβεια. Παράλληλα κάθε δημιουργός προβάλει με εξασκημένη χειρονομία ότι γνωρίζει πρώτιστα από τους τόνους διαφοροποίησης ,από τη ρευστότητα του υλικού και από την απορρόφηση των πόρων της επιφάνειας που πραγματεύεται. Το περιεχόμενο και ο τρόπος διεξαγωγής στη τέχνη τους αποτελείτε από εκλεκτιστικές παραμέτρους και ενιαίες κατηγοριοποιήσεις .Επιλέγοντας την εκφραστικότητα κινητοποιούν την αισθητηριακή νόηση σηματοδοτώντας ισοδύναμα τις τυπώσεις. Διαθέτοντας οξύτατη παρατηρητικότητα συνδιασμένη με ενσυνείδητη ευαισθησία επιλέγουν να εικονοποιούν τις μεταιχμιακές διαστάσεις ενός μαγικού ρεαλισμού.''
Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του Κέντρου.